Strona główna
Ogród
Tutaj jesteś
Ogród

Jak przygotować udane przyjęcie BBQ?

Data publikacji 14 maja 2018


Wiosna, lato i jesień to okres, w którym dużo czasu spędzamy na świeżym powietrzu. Przygotowanie przyjęcie BBQ (barbecue) lub grilla to idealny pomysł na miłe spędzenie czasu z rodziną i przyjaciółmi. Takie spotkanie przebiega zawsze w luźnej i przyjemnej atmosferze. Zaproszeni goście nie muszą czuć się skrępowani eleganckim ubiorem czy oficjalnymi rozmowami.

Podstawy przyjęcia BBQ

Podstawą przyjęcia BBQ lub grilla jest sprzęt do grillowania. Dostępne są różne rodzaje i modele grilli. Zazwyczaj grilla urządza się na tarasie lub w ogrodzie. Jednak istnieją sprzęty dostosowane do użytku na małym balkonie lub nawet w pomieszczeniu.

Najtańszy grill emaliowany można kupić już za kilkanaście złotych. Jest to po prostu tacka z rusztem umieszczonym na nóżkach. Nie da się w nim regulować temperatury, a sprzęt nagrzewa się głównie w środku rusztu. W efekcie jego powierzchnia użytkowa zmniejsza się. Pamiętajmy, że takiego grilla można używać wyłącznie na powietrzu. Grill z pokrywką to nieco lepszy model. Temperaturę reguluje się w nim poprzez wpuszczenie powietrza do jego wnętrza. Dzięki jego obiegowi potrawy pieką się równomiernie ze wszystkich stron. Grill żeliwny również pozwala na równomierne pieczenie potraw, ponieważ temperatura rozchodzi się po całym żeliwie i długo utrzymuje. Wymienione grille rozpalane są węglem lub brykietem, ale istnieją także inne możliwości. Grill gazowy podłącza się do butli z gazem, przez co podczas użytkowania nie wydziela się dym. Podobnie jest w przypadku grilla elektrycznego, przez co można smażyć na nim potrawy w domu.

Grillowe menu

Drugim ważnym elementem udanego BBQ jest dobranie menu. Przyjęcie to charakteryzuje się potrawami mięsnymi oraz wegetariańskimi przekąskami. Głównym produktem są mięsa, między innymi piersi, udka, skrzydełka z kurczaka, karkówka wieprzowa i steki wołowe. Większość z nas grilluje także kiełbasy klasyczne, białe oraz kaszanki. Bardzo modny jest także dedykowany sos BBQ. Pamiętajmy, że mięso przygotowuje się na mocno rozgrzanym grillu i piecze krótko, ryby i warzywa zaś grillujemy dłużej w niższej temperaturze. Jako dodatek pojawią się sałatki, szaszłyki, pieczony camembert, ziemniaki a nawet pizza. Ważne jest aby menu dobrać do naszych gości.

Na koniec zadbajmy o miejsce, w którym odbędzie się grill lub BBQ – oraz o miłą i luźną atmosferę w gronie rodziny i przyjaciół.

Wiercenie w Betonie

Redakcja Building-Solutions

Pasjonat architektury i zrównoważonego rozwoju, z zawodowym doświadczeniem w branży budowlanej. Na co dzień eksploruję nowe technologie i materiały, które wprowadzają innowacje w każdą przestrzeń – od domowego zacisza po wielkoskalowe projekty przemysłowe.

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

Jesteś zainteresowany reklamą?